Su deposu, içme ve kullanma sularının kullanılmak üzere depolandıkları alana denmektedir. Bu su depolarının birçok çeşidi bulunmaktadır. Su deposu özellikleri de bu çeşitlere göre değişiklik göstermektedir. Fayans su deposu da bunlardan bir tanesidir. Yalıtım da en az deponun çeşidi kadar önemlidir. Yalıtım için depolarda kullanılan membranın içme suyu ile temasa uygunluk sertifikasına sahip, UV dayanımsız PVC su yalıtım membranı olması gerekmektedir.

Sağlıklı Hayat Sağlıklı Suyla Başlar

Temizlik ve sağlığa uygunluk açısından önem arz eden su depolarının çeşitleri de bu konuda etkilidir. Bu nedenle bu kadar malzeme arasından doğru olanı seçmek konusunda profesyonel ellerden yarım almak gerekmektedir. Bu hem su deponuzun ömrü hem de sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Su deposunda yosun önleyici gibi özellikler fikir sahibi olmanızda size yardımcı olacaktır. Sağlıklı su için deponuzun temizliğini, düzenli olarak, yılda 2 kez yaptırmalısınız. Su deposu temizliği aşamaları:

  1. Öncelikle depo temizlenmeden önce, içinde bulunan su, hidrofor seviyesine kadar boşaltılmalıdır.
  2. Depo havalandırılmalı ve aydınlatılmalıdır.
  3. Teknik elemanlar temizliğin hijyen olması açısından, temizliği yaparken, önlük, bone, galoş ve lastik çizme giymelidirler.
  4. Daha sonra ip merdiven ile depoya inilir.
  5. Depoda kalan sular uygun yollarla uygun bir yerden tahliye edilmelidir.
  6. Depoda bulunan kum, taş gibi kirlilikler de uygun metotlarla atılmalıdır.
  7. Deponun tüm katmanları 150 bar basınçlı su kompresörü ile temizlenmelidir.
  8. Kirli su dalgıç pompalarla dışarı atılmalıdır.
  9. Eğer depo fayans ise, nitrit asit çözeltisi kullanılmalıdır. Kirlilik durumuna göre, nitrit asit çözeltisi uygun miktarda uygulanır. Bir süre beklenir. Ve bol suyla yıkanır.
  10. Deponun tüm katmanlarının dezenfekte edilmesi içinse, su kompresörünün içine %15 sodyum hidroklorit çözeltisi konulur.
  11. Dezenfekte işlemi de bittikten sonra depo tekrar durulanır.
  12. Depoya %1 oranında %15 sodyum hipoklorit çözeltisi atılır. Ve depoya su verilir.
  13. Bu şekilde işlemin son basamağı da gerçekleştirilmiş olur.

Sağlığınızı Riske Atmayın

Depolar, kapaklı ve kilitli olmalıdır. Bu, dışardan depo içine zararlı maddelerin girmesini önleyecektir. Temizlik çalışmaları yapılırken ağır kimyasal maddelerin kullanılması doğru değildir. Bu maddeler sağlığı tehdit etmeyecek düzeyde olmalıdır. Ve depolar, en az, yılda 2 kez temizlenmelidir. Böylece su deposu zararları minimal seviyeye inmiş olacaktır.

Comments are closed.