Birçok binanın su deposu vardır ve su deposunu bulunması hem su kesintisi gibi durumlarda hem de doğal afet gibi herhangi bir sorunda ortaya çıkabilecek su sıkıntısında kullanılması açısından oldukça mühim bir konudur. Su deposunun bakımı ve yalıtımı da depodan verimli bir şekilde faydalanmak için önemlidir.
Su depolarının bazıları beton ve kagir zemine yapılmıştır. Bu depolarda uzun süre kalan su hem depoda yosunlaşma meydana getirir, zararlı bakterilerin ve çürümeden kaynaklı bazı maddelerin suya karışmasına neden olur. Aynı zamanda sızma ve su kaçağı ortaya çıkar ki bu da binanın yapısının zarar görmesine neden olur. Bu yüzden de yalıtım yapılması bir gereklilik olarak ortaya çıkar. Peki, su deposu yalıtımı nasıl yapılır?
İlk olarak, depodaki tüm suyun minimuma indirilmesi gerekir. Ardından kalan suyun tamamen tahliye edilerek deponun boşaltılması sağlanır. Daha sonra birikmiş atıklar temizlenir: örneğin, çamur, farklı birikintiler vs. Su deposunun çöplerden ardından basınlı suyla deponun temizliği sağlanır ve depo kurumaya bırakılır.
Kuruduktan sonra depoda izolasyon işlemi başlar. İçme suyu depo yalıtımı insan sağlığını ilgilendiren bir konu olduğundan yalıtım harcı için kullanılan malzemelerinin kalitesine dikkat etmek gerekir. Türkiye’deki bazı kurumlar tarafından sağlık testi raporları verilmektedir ve müşteri olarak izolasyon malzemelerinin bu raporlara sahip malzemeler olmasını talep edebilirsiniz. İzolasyon harcı hazırlandıktan sonra koşullara göre bir veya iki kat olarak uygulanır. Yalıtımın ardından zemin membranla kaplanır. Böylece sızma riski minimuma indirilmiş olur. Bazı depolarda yalıtım yapıldıktan sonra fayans döşenir. Fayans döşeme işlemi için su deposu yapıştırma malzemeleri kullanılır. Yapıştırma malzemesinin kalitesi su sızmasının engellenmesi için büyük öneme sahiptir. Temizlikten sonra depo dezenfekte edilir ve bu işlemlerin ardından su deposu iyice temizlenir. Su deposu yalıtım işlemi böylece tamamlanmış olur ve kullanım hazır hale gelir.