Su deposu uzun süre kullanıldığında aşınma ve çürümeden kaynaklanan bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle su deposu için yalıtım yapılması gerekir. Su deposu yalıtımı deponun dayanıklılığı ve uzun yıllar boyunca zarar görmeden kullanılması ve depoda ortaya çıkan aşınma, paslanma gibi sonuçlardan dolayı sağlık açısından tehdit edici unsurların meydana gelmesini sağlar. Bu yüzden su deposu yalıtımı ve periyodik bakımı büyük önem taşımaktadır. Su deposu yalıtımı için kanserojen ve toksik maddeler içermeyen, sertifikalı malzemeler kullanılmalıdır. Bu sayede hem yalıtım daha uzun ömürlü olacak hem de insan sağlığı açısından herhangi bir sorun oluşturmayacaktır. Su deposu yalıtımı işleminde depodaki su boşaltılır, temizlik yapılır, deponun kuruması beklenir. Daha sonra bir veya iki kat (koşullara göre değişiklik gösterir) yalıtım harcı sürülerek kurumaya bırakılır. Suyun sızmasını engellemek ve deponun veya binanın yapısını bozmasının önüne geçmek için deponun içi membran ile kaplanır. Kuruduktan sonra dezenfekte edilen depo son kez temizlenir. Böylece işlem tamamlanır ve depo kullanıma hazır hale getirilir.
Su deposu çeşitleri
Su depoları sabit ve taşınabilir olmakla iki türe ayrılır. Sabit su depoları genelde betonarme ve kagirden yapılır. Taşınabilir su depoları farklı boyutlara sahip su tanklarıdır. Taşınabilir su depolarının üretildiği malzemeye göre farklı çeşitleri vardır. Fiberglas, galvaniz, paslanmaz çelik ve plastik malzemeden üretilmiş çeşitleri mevcuttur. Su deposu özellikleri boyut, şekil ve biçimine göre farklılık göstermektedir. Yuvarlak, dik veya yatay, birkaç yüz litreden birkaç tona kadar farklı boyutlara sahip çeşitlere sahiptir.
Su deposunun ölçüleri ihtiyaca göre farklılık göstermektedir. Ölçülerine göre su deposunun hacmini hesaplayabilir, kaç litre su aldığını görebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken basit bir matematik hesabıdır. Su deposu dikdörtgen şeklindeyse yapmanız gereken şey genişlik, uzunluk ve yüksekliği çarpmaktır. Elde edilen sonuç dikdörtgen su deposunun hacmini gösterecektir. Silindirik su deposu litre hesaplama yöntemi ise farklıdır:
R – deponun yarı çapı; H – deponun yüksekliği; Pi sayısı = 3,14
3,14 x R x R x H = Silindirik deponun hacmi.